assalamualaikum

Khamis, 24 Mac 2011

Tuhan Sedang Uji Namun Ada Manusia Ingkar

bik mama: kejadian tsunami di jepun adalah kerana pembangunan jepun yg tidak lihat kpd alam persekitaran, selepas ini jepun jika ingin membuat pembangunan perlu melihat pada aspek persekitaran..

aku: HAHA!!

kejadian tsunami di jepun adalah bala dan teguran daripada Allah kpd seluruh umat manusia, negara maju tak semestinya manusianya maju dari segi rohani, seperti yg kita ketahui, system dan cara hidup di jepun adalah system yang amat tercanggih di dunia. Walaupun satu dunia tahu, Jepun merupakan Negara maju, adakah rakyatnya juga maju?

Persoalan yg menarik. Mari kita kupas satu persatu

Tahukah anda, Jepun merupakan Negara yg mengamalkan seks bebas. Ini bermaksud mereka suka suki hati sahaja melakukan seks di mana sahaja. Ehh? Di mana nilai malu mereka? Di celah mereka la, tp mereka tidak malu untuk menunjukkan nilai malu mereka sehingga nilai malu mereka tiada nilai.

Pernahkah anda, melihat video haiwan laut yg ditangkap oleh org2 jepun? Kalau pernah, mungkin anda tidak mahu saya mengulas kerana video itu sangatlah ngeri kalah video dsai. Heh.


Kenalkah anda, dengan pelakon sensasi porno di Jepun, iaitu Maria Ozawa, sehingga di Indonesia, dia digelar Miyabi.

Persoalan lain, di manakah nilai pembangunan insane yg perlu ada pada setiap org Jepun itu. Walaupun disiplin mereka tinggi mengalahkan org islam kat Malaysia ni, tetapi disiplin mereka terhadap rohani amatlah kurang.


Persoalan yg lain. Tsunami itu sendiri. Asal tsunami adalah daripada proses gempa bumi di dasar laut yg mengakibatkan pergerakan plat2 bumi di dasar laut sehingga mengakibatkan berlaku perubahan terhadap tekanan pada air laut itu sendiri dan akhirnya berlakulah pergolakan air laut yg menujah daripada kawasan gempa itu di persekitaran.
Ayat aku sudah skema

Ape kaitan tsunami dan bala atau teguran. Mmg ianya teguran. Teguran kepada manusia yg lalai, yg tidak tahu mana arah tuju kehidupan. Ehh? Jepun pun ade jugak org yg bagus2 ape?. Memang lah, itulah janji Allah, bala yg diturunkan akan kena pada seluruh kaum itu, yg buat maksiat dan yg tak buat maksiat. Knp yg x buat maksiat pun kene? Jawapan aku. ADA MEREKA TEGUR ORG YG BUAT MAKSIAT ITU UTK BERHENTI MELAKUKAN MAKSIAT??

Itulah salah kite, kite masih lg hidup sendiri2 dan menyombong diri, dan tanak bertegur. Selemah2 iman adalah menidakkan dengan hati.

Tp sebenarnye.. semua ini adalah teguran utk seluruh umat manusia yg melata kat bumi ni.. teguran utk kite berubah.. tp mcm tanak berubah je.. kuang3.. lg satu lepas komen dari bik mama yg pada ketika itu sedang pakai topi pelik.. lg la aku tak caye manusia akan berubah.. berubah tempat duduk kot…

Okelah.. aku nak bg ayat alquran tak reti.. bg hadis lg la tak reti..

So.. aku bg ps je la..

p/s: kalaulah manusia tau sayangnye Allah kat manusia ni
p/s: dah lame aku tak update blog
p/s: tsunami -Bik Mama Cakap Macam Takde Otak-

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

iklan aku x phm

nyanyi jom awak