assalamualaikum

Sabtu, 26 Disember 2009

aurat wanita

bende nih aku copy dan paste sahaje..

1. Bulu kening - Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening - Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.

2. Kaki (tumit kaki) semacam hantu loceng - Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan - Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31. Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng.......jadi hantu loceng..........

3. Wangian - Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong kapal kata orang sekarang hidong belang - Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.

4. Dada - Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka - Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.

5. Gigi - Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya - Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani, Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah - Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

6. Muka dan leher - Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Muka dan Tangan - Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja - Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.

8. Tangan - Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya - Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.

9. Mata - Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya - Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.

Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram - Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.

10. Mulut (suara) - Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik - Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.

Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi - Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.

11. Kemaluan - Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka - Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.

Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya - Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.

Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah - Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.

12. Pakaian - Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti - Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud, An Nasaii dan Ibn Majah.




Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali. Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang.

Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya - Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim. Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.


malas2

malass nak update blog..
haha
saje je usha2

Selasa, 1 Disember 2009

tagged.. ape itu??

make copy dan paste serta jwpan pun bermula
haha

RULES ; Once u've been tgged, u're spposed to cpy-pste ths note & answr all th quests. At th end, chse 15 ppl to be tgged-inclding th prson who tgged u. Pste thse instructions into th bdy of th note, pste th quests, answr th quests & tag 15 ppl.


ABC ABOUT YOU QUESTS.
A - AVAILABLE: single but not available

B - BIRTHDAY: 2 january 1988 (huha.. budak2 1988)

C - CRUSHING ON: byk tp malu la nk ckp.. haha

D - DRINK YOU LAST HAD: teh o pnas.. buat sndiri

E - EASIEST PERSON TO TALK TO: org bwh.. tingkat 5. (skag ade kat tgkat 6, jerit je nak pggl dorg)

F - FAVORITE SONG:byk sgt

G - GUMMY BEARS OR GUMMY WORMS: Gummy Bears

H - HOMETOWN: sungkai, perak

I - IN LOVE WITH: tunggu jodoh je la, haha

J - JUGGLE:dulu pandai, skang hampeh.. tak praktis

K - KILLED SOMEONE: dlm hati

L - LONGEST CAR RIDE:3 jam... actualy bwk kete penat gile

M- MILKSHAKE FLAVOR: Milkshake?? ape tu???

N - NUMBER OF SIBLINGS: 7+3=10

O - ONE WISH:salam sejahtera..

P - PERSON YOU CALLED LAST: umi

R- REASON TO SMILE: sedekah

S - SONG YOU LAST HEARD: Sayang-sayang by huda

T - TIME YOU WOKE UP: 6.30 AM..[pastu tdo balik!!]

U - UNDERWEAR COLOR/PATTERN: membe akunyew warne ijau pucuk pisang.. haha

V - VEGETABLE(S): semua makan

X - X-RAYS YOU'VE HAD: kaki ngan bdn..

Y - YOYOS ARE:mende tu??

Z - ZODIAC SIGN:capricorn


ABOUT YOU
Spell your name without vowels: mhd zyd bn sfl bhr [impresive]

Least favorite color?: Striking colours

What are you listening to?: system of a down

Are you happy with your life right now?: syukur Alhamdulillah

What is your favorite class in school?: entrepuernership

Are you outgoing?:mls

Favorite pair of shoes?: kasut tinggi.. haha.. sliper sudah

Where do you wish you were right now?: kmbali ke mase silam. perbetulkan ape yg tak btul.. tp tak mungkin blaku.. ujian adalah tarbiah dr Allah



CANS
Can you dance?:ade bkt

Can you tie a cherry stem with your mouth?: tak phm

Can you whistle?: boleh jew.. tp jrg buat.. tak elok sgt

Can you walk with your toes curled?: can.,...[ jika kau fikirkan kau boleh, kau hampir buleh melakukan]



DOS
Do you believe there is life on other planets?: jin ngan syaitan

Do you believe in miracles?: Yes,,, tiade yg mustahil.. dan tiade kebetulan

Do you believe in magic?: NOPE... khurafat,,,

Do you believe in Satan?: Yes

Do you believe in Santa?: No,, they are just lie

Do you know how to swim?: tak pndai..

Do you like roller coasters?: suke.. tp ta penah naik

Do you think you could handle the stuff they eat on those realityshows?: tgk gak bnde tu halal or not..



HAVES
Have you ever been on a plane?:tgk penah la.. haha

Have you ever asked someone out?: bnyk kali.. but kene tolak jew.. mls da.. haha

Have you ever been asked out by someone?: penah!!!

Have you ever been to the ocean?: penah la

Have you ever painted your nails?: laki tak leh la



WHATS
What is the temperature outside?:tak penah amik kire..

What radio station do you listen to?: bnyk

What was the last restaurant you ate at?: restoran mishan.. mamak

What was the last thing you bought?: ayam goreng, vegies [smalam]

What was the last thing on TV you watched?:hang pa la hang 2

WHOS
Who was the last person you took a picture of?: umi, abi

Who was the last person you said I love you to?: umi

I TAG:
izzah(atas permintaan die)
munira
kakak zack
my folowers
momo atiqah
shela
diri sndiri.. haha
mamat, arif, aie, lorin, darul, muiz, zul, sharil, farid, aku(bdk umah)
dr. daren

Sape2 yg voluteer nk buat dengan segala hormatnya dipersilekan

Ahad, 29 November 2009

ALCOPY AND PASTE SAHAJE

MALAS NAK TAIP



Azab Bagi Wanita (tlg ingatkan kpd semua kaum perempuan yg kamu kenal)

Saudara dan saudari kaum muslimin dan muslimat Renungan khususnya untuk para wanita dan diri sendiri.....

Sayidina Ali ra menceritakan suatu ketika melihat Rasulullah menangis manakala ia datang bersama Fat imah . Lalu keduanya bertanya mengapa Rasul menangis.

Beliau menjawab, "Pada malam aku di-isra'- kan , aku melihat perempuan-perempuan yang sedang disiksa dengan berbagai siksaan. Itulah sebabnya mengapa aku menangis. Karena, menyaksikan mereka yang sangat berat dan mengerikan siksanya.

Putri Rasulullah kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya.
"Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih. Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan t imah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya. Aku lihat perempuan tergantang kedua kakinya dengan terikat tangannya sampai ke ubun-ubunnya, diulurkan ular dan kalajengking. Dan aku lihat perempuan yang memakan badannya sendiri, di bawahnya dinyalakan api neraka. Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam, memakan tali perutnya sendiri. Aku lihat perempuan yang telinganya pekak dan matanya buta, dimasukkan ke dalam peti yang dibuat dari api neraka, otaknya keluar dari lubang hidung, badannya berbau busuk karena penyakit sopak dan kusta.

Aku lihat perempuan yang badannya seperti himar, beribu-ribu kesengsaraan dihadapinya. Aku lihat perempuan yang rupanya seperti anjing, sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar dari duburnya sementara malikat memukulnya dengan pentung dari api neraka,"kata Nabi.

Fat imah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka disiksa seperti itu?

*Rasulullah menjawab, "Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.

*Perempuan yang digantung susunya adalah istri yang 'mengotori' tempat tidurnya.

*Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan yang tidak taat kepada suaminya, ia keluar rumah tanpa izin suaminya, dan perempuan yang tidak mau mandi suci dari haid dan nifas.

*Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah karena ia berhias untuk lelaki yang bukan muhrimnya dan suka mengumpat orang lain.

*Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka karena ia memperkenalkan dirinya kepada orang yang kepada orang lain bersolek dan berhias supaya kecantikannya dilihat laki-laki yang bukan muhrimnya.

*Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atas ubun-ubunnya diulurkan ular dan kalajengking padanya karena ia bisa shalat tapi tidak mengamalk! annya dan tidak mau mandi junub.

* Perempuan yang kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah tukang umpat dan pendusta.. Perempuan yang menyerupai anjing ialah perempuan yang suka memfitnah dan membenci suami."Mendengar itu,
Sayidina Ali dan Fat imah Az-Zahra pun turut menangis.

Dan inilah peringatan kepada kaum perempuan.

Selasa, 24 November 2009

ringkas dan padat



assalamualaikum...

ni adelah post yg ringkas dan padat...

esok merupakan hari last tuk kumpulan kami jual..
hehe
actualy, smpai hari khamis.. but, budaknye nak abiskan cepat
becouze nak balik kg...
raya korban

ini adalah kami...

friendship...

kwn kapal..

haha


ini aku... haha


ini kami...


ini bukan kumpulan aku...


anyway...
saye nak ucapkan
selamat menyambut hari raye qorban..
jgn melantak daging bnyak2, nati demam
haha

adios..

assalamualaikum

Jumaat, 20 November 2009

minggu ke2

pejam celik jew da masuk minggu ke 2 aku brniage bersame kumpulan..
eh2???
lupe la..

assalamualaikum...

ape khabar semue..
bleh camtu??

lagi skali.
alhamdulillah, gerai yg dbuke da masuk mggu yg kedue.. thats mean, kene tutup akaun.. (seb bek aku bukan ketue nak kene buat semue tuh).. siang td jualan mencapai seratus lebih lebih kurang.. but kene korek skit buat modal tuk hari keesokannyew.. ari nih la.. hehe.

mybe sebab jual brg makanan kot.. almaklumlah.. kat kolej ramai yg belagak duduk kl padahal asal kg.. and ramai yg prasan, kejutan budaye btol la.. (termasuk lah diriku yg bgitu bhage.. ceh). dan kebanyakan mereka suke kunyah2.. and.. juallah kerepek.. beli gak ek diorg walaupun blagak mcm org bndr.. tau jugak la asal usul mereke.. lidah melayu lah katekan

and.. aperiantly(ape bnde tah aku eja)
aku ade la kemushkilan...

camni ek.. tgk dibwh

















tgk la

















smpai dapat..














haha








ini la...


kire die camni..
student..
rm 25 x 10=rm 250
but kire2 resit..
rm 300 lbih...
kat tgn ketue ade lg rm140...

camne nak kire tuh...
ai...
pening da...

korang???

Selasa, 17 November 2009

pendapat

mcm biase..

aku yg mls nk update blog...

ape pndapat korg???

Jumaat, 13 November 2009

mari.. mari.. mari...

post yg keberape aku tak tau la....

smalam...
ari khamis...

start penjualan tuk projek entreprenuership.. group aku yg pelik. laki ade 2 org. pompuan ade 9 org. gile ramai.. haha.. tp aku laki.. market lebih.. eceh.. takde lah....

projek ini mengandungi perbualan yg tak senonoh antara ahli kumpulan. sila turunkan brightness comp anda tuk dptkan visual yg menarik... (sape ikut mmg sengal)

sebenarnyew projek nih da lame start, just kami jew yg tak start.. ape nk jd la.. dianggotai oleh 11 org ahli kumpulan.. 2+9=11. diketuai oleh ketue (aku pggl ketue, tak tau namenye, pompuan..) dibantu oleh 10 org yg len.. tp yg aktif hanye 6 org camtu. nga...

modal setiap ahli. rm25.. ape la diorg, aku da la takde duet.. ni ha. dlm dompet tggl rm1.50. aku thn jgk smpai mggu dpn. duet nk byr utang jew..

lepas beli brg. kami pun start jual.. pilih both pelik kat basement kolej.. ngeh... juallah kami di situ.

antara produk yg ditawarkn.
  1. keychain :rm2
  2. button, badge katun, (shinchan pun ade) :rm1.50
  3. tmpt gantung nset :rm3.50
  4. mknan yg tk buat hrga lg..

aku nih jht skit.. mule2 kalo korg kenal ngan aku mmg slow jew, mcm malu2, tp kalo da lame knal, aku naik hantu.. hahahahaha

teruskan..
aku jual start dr kul 9 hgge 5 ptg..
ari nih igt nk g awal. tp bdknyew mcm tak gerak2 pun..
bkn group aku.. budak umah aku.. so aku buat bdo da la..
ketue pun tak msg aku.. hehehehe

so.. mls nk buat..

igt ari nih aku nk jln2 kat maju junction smbil jual brg.. tp pegi kolej plak lmbt.. adoi..
baru ckp.. da ketue msg dah..
nk ckp pew ek..
ckp je la mls

tak lebih, tak kurang..

anyway
korg bukak blog aku jgn lupe syg2 tau..

bukan syg aku..
dgr lah lagu kat blog aku nih...
group lame nih.. otai nasyid pompuan..
kumpulan huda
tajuknyew sayang2

syg korg sume

wal tazkirah tuk semua...

video

Khamis, 12 November 2009

hmmm...

post ini mengandungi post yg berkaitan dengan agama islam

suatu hari, waktu tak ditetapkan, bgitu juge dgn tarikh..
what the hell...

bismillahirahmanirrahim

sedang aku sedap naik motor dengan membwa 60-70 kmh sahaje..
almaklumlah, pemandu berhemah..
bwk punye bwk
terpandang lah aku kat satu exident tuh..

hmm...
kalo nk tgk mcm gaduh je lebih...
takde pun yg nak tolong usha jln..
yg ade tgk exident..
jdlah jem...

oh.. aku terprasan sesuatu...
masing2 umat yg ade kat situ mule kluarkan nset
4 what...
tergamam seketike..

aku perhati btul2..
baru aku tau,,
ade yg tgkp gmbr...
ade plak yg picit kat nset..
hm... mybe call org kot..

never mind... forget about them...
sedang aku bwk punye bwk punye bwk...
smpai lah kolej yg ku syg..
KLMU..
syg la sgt...

pegi la kelas... skali pegi klas..
adoi....

kelas anda telah kensel ari inih.. sila cube hari laen...

bengkek... dgn berbekalkan motor pinjam dr arip...
aku pun memulakan la prjalanan pulang dgn harapan pulang ke rumah...

kejadian tdi... igt tak anak2... exident tuh...

semase pulang aku tak de nmpk lah kjadian td...
yg ade hanye kereta lalu lalang..

sedang aku bwk motor dgn menikmati pjalanan yg slow..
mate aku skali lg terpandang kat suatu tmpat...
hmm.... KEDAI NO EKOR... atau.. NOMBOR RAMALAN

kpale hotak die no ramalan

trnampak lah mamat2 yg kluar nset kat exident td..
alangkah malang nyew aku tgk..
aku igt diorg nak call or msg ambulan atau polis...

diorg just nak amek no plat kereta exident tu saje...
ikut kepercayaan org yg takde pegangan agame.. amek no plat kenderaan yg exident boleh menang.. bpk korg menang
dan kebanyakkan yg ade kat situ adalah ORG MElaYU

ape brg wei... arghhhhhh...
bodohnyew korg2 yg men no ekor nih...
da la DOSA besar men judi....
pastu percaye ngan bnde2 karut...
lagi menyesatkan

syirik...
tak yakin dngan janji ALLAH..

takpe lah..

tak leh judge diorg akan jahat selamenyew..
mane tau dorg nk berubah kew..

aku ni bukan perfect pun...

what ever lah...

akhirnyew sampailah kat umah...

dpt 1 msg dri kwn aku...

"mu ade manew"

aku jwb

"aku da balik, bakpe??"

die jwb plak

igt nk suroh mu beli topup, mu smart dakpe"

aduh..
time tu da kat lif da...

tdo lg best
ZZzzZZzzzz

Ahad, 8 November 2009

erti tudung

copy dan paste sahaja..
mls nk taip2..
hehe

Saya ingin bercerita mengenai kisah adik saya, Nur Annisa, seorang gadis yang baru menginjak dewasa tetapi agak kasar dan suka berkelakuan seperti lelaki. Ketika usianya mencecah 17 tahun perkembangan tingkah lakunya benar-benar membimbangkan ibu.

Dia sering membawa teman-teman lelakinya pulang ke rumah. Situasi ini menyebabkan ibu tidak senang tambahan pula ibu merupakan guru al-Quran. Bagi mengelakkan pergaulan yang terlalu bebas, ibu telah meminta adik memakai tudung. Permintaan ibu itu ditolaknya sehingga seringkali berlaku pertengkaran- pertengkaran kecil antara mereka.

Pernah pada suatu masa, adik berkata dengan suara yang agak keras, "Cuba mama tengok, jiran-jiran kita pun ada yang anaknya pakai tudung, tapi perangainya sama je macam orang yang tak pakai tudung. Sampai kawan-kawan Annisa kat sekolah, yang pakai tudung pun selalu keluar dating dengan boyfriend diorang, pegang-pegang tangan. Ani ni, walaupun tak pakai tudung, tak pernah buat macam tu!"

Pada satu hari ada jiran yang baru pindah berhampiran rumah kami.. Sebuah keluarga yang mempunyai enam orang anak yang masih kecil. Suaminya bernama Abu Khoiri, (nama sebenarnya siapa, tak dapat dipastikan). Saya mengenalinya sewaktu di masjid. Setelah beberapa lama mereka tinggal berhampiran rumah kami, timbul desas-desus mengenai isteri Abu Khoiri yang tidak pernah keluar rumah, hingga ada yang menggelarnya si buta, bisu dan tuli.

Perkara ini telah sampai ke pengetahuan adik.

Dia bertanya kepada saya, "Abang, betul ke orang yang baru pindah itu, isterinya buta, bisu dan tuli?" Lalu saya menjawab sambil lewa, "Kalau nak tau sangat, pergi rumah mereka, tanya sendiri". Rupa-rupanya adik mengambil serius kata-kata saya dan benar-benar pergi ke rumah Abu Khoiri. Sekembalinya dari rumah mereka, saya melihat perubahan yang benar-benar mendadak berlaku pada wajah adik. Wajahnya yang tak pernah muram atau lesu menjadi pucat lesi......entah apa yang dah berlaku?

Namun, selang dua hari kemudian, dia minta ibu buatkan tudung. Tudung yang labuh. Adik pakai baju labuh...... lengan panjang pula tu...saya sendiri jadi bingung..bingung campur syukur kepada Allah SWT kerana saya melihat perubahan yang ajaib..ya, saya katakan ajaib kerana dia berubah seratus peratus!

Tiada lagi anak-anak muda atau teman-teman wanitanya yang datang ke rumah hanya untuk bercakap perkara-perkara yang tidak tentu arah...saya lihat, dia banyak merenung, banyak baca majalah Islam (biasanya dia suka beli majalah hiburan), dan saya lihat ibadahnya pun melebihi saya sendiri...tak ketinggalan tahajudnya, baca Qur'annya, solat sunat nya..dan yang lebih menakjubkan lagi, bila kawan-kawan saya datang, dia menundukkan pandangan..Segala puji bagi Engkau wahai Allah, jerit hati saya..

Tidak lama kemudian, saya mendapat panggilan untuk bekerja di Kalimantan, kerja di satu perusahaan minyak CALTEX. Dua bulan saya bekerja di sana, saya mendapat khabar bahawa adik sakit tenat hingga ibu memanggil saya pulang ke rumah ( rumah saya di Madiun). Dalam perjalanan, saya tak henti-henti berdoa kepada Allah SWT agar adik diberi kesembuhan, hanya itu yang mampu saya usahakan.

Ketika saya sampai di rumah...didepan pintu sudah ramai orang...hati berdebar-debar, tak dapat ditahan..... saya berlari masuk ke dalam rumah...saya lihat ibu menangis...saya segera menghampiri ibu lantas memeluknya.. ......dalam esak tangisnya ibu memberitahu, "Dhi, adik boleh mengucapkan kalimat Syahadah diakhir hidupnya"..air mata ini tak dapat ditahan lagi...

Setelah selesai upacara pengkebumian dan lain-lainnya, saya masuk ke bilik adik. Saya lihat di atas mejanya terletak sebuah diari. Diari yang selalu adik tulis. Diari tempat adik menghabiskan waktunya sebelum tidur semasa hayatnya. Kemudian diari itu saya buka sehelai demi sehelai...hingga sampai pada satu halaman yang menguak misteri dan pertanyaan yang selalu timbul di hati ini. Perubahan yang terjadi ketika adik baru pulang dari rumah Abu Khoiri....disitu tertera soal jawab antara adik dan isteri jiran kami itu. Butirannya seperti ini: Soaljawab (saya lihat di lembaran itu terdapat banyak bekas airmata).

Annisa : Aku hairan, wajah wanita ini cerah dan bersinar seperti bidadari "Makcik..wajah makcik sangat muda dan cantik".

Isteri jiranku : Alhamdulillah. .sesungguhnya kecantikan itu datang dari lubuk hati.

Annisa : Tapi makcik kan dah ada anak enam..tapi masih kelihatan cantik ??

Isteri jiranku : Subhanallah. .sesungguhnya keindahan itu milik Allah SWT. Dan bila Allah SWT berkehendak. .siapakah yang boleh menolaknya?

Annisa: Mak Cik..selama ini ibu saya selalu menyuruh saya memakai tudung..tapi saya selalu menolak kerana saya rasa tak ada masalah kalau saya tak pakai tudung asalkan saya berkelakuan baik. Saya tengok, banyak wanita yang pakai tudung tapi kelakuannya melebihi kami yang tak pakai..sampaikan saya tak pernah rasa nak pakai tudung..pendapat makcik bagaimana ?

Isteri jiranku : Annisa, sesungguhnya Allah SWT menjadikan seluruh tubuh wanita ini perhiasan dari hujung rambut hingga hujung kaki, segala sesuatu dari tubuh kita yang terlihat oleh bukan muhrim kita semuanya akan dipertanggungjawabk an dihadapan Allah SWT nanti dan tudung adalah perlindungan untuk wanita ..

Annisa: Tapi yang saya tengok, banyak wanita bertudung yang kelakuannya tak elok..

Isteri jiranku : Tudung hanyalah kain, tapi hakikat atau makna disebalik tudung itu sendiri yang harus kita fahami...

Annisa : Apakah hakikat tudung ?

Isteri jiranku : Hakikat tudung adalah perlindungan zahir batin, lindungi mata kamu dari memandang lelaki yang bukan muhram kamu, lindungi lidah kamu dari mengumpat orang dan bercakap perkara yang sia-sia .. sentiasalah lazimi lidah dengan zikir kepada Allah SWT, lindungi telinga kamu dari mendengar perkara yang mengundang mudharat baik untuk dirimu mahupun masyarakat, lindungi hidungmu dari mencium segala yang berbau busuk, lindungi tangan-tangan kamu dari berbuat sesuatu yang tidak senonoh, lindungi kaki kamu dari melangkah menuju maksiat, lindungi fikiran kamu dari berfikir perkara yang mengundang syaitan untuk memperdayai nafsu kamu, lindungi hati kamu dari sesuatu selain Allah SWT, bila kamu sudah biasa, maka tudung yang kamu pakai akan menyinari hati kamu.. itulah hakikat tudung..

Annisa : Mak cik, sekarang saya sudah jelas tentang erti tudung... mudah mudahan saya mampu pakai tudung. Tapi, macam mana saya nak buat semua tu?

Isteri jiranku : Duhai Nisa, bila kamu memakai tudung, itulah kurniaan dan rahmat yang datang dari Allah SWT yang Maha Pemberi Rahmat , bila kamu mensyukuri rahmat itu, kamu akan diberi kekuatan untuk melaksanakan amalan-amalan 'tudung' hingga mencapai kesempurnaan yang diinginkan Allah SWT. Duhai Nisa...ingatlah akan satu hari dimana seluruh manusia akan dibangkitkan. .ketika ditiup sangkakala yang kedua, pada saat roh-roh manusia seperti anai-anai yang bertebaran dan dikumpulkan dalam satu padang yang tiada batas, yang tanahnya dari logam yang panas, tiada rumput mahupun tumbuhan, ketika tujuh matahari didekatkan di atas kepala kita namun keadaan gelap gelita, ketika seluruh manusia ketakutan, ketika ibu tidak mempedulikan anaknya, anak tidak mempedulikan ibunya, sanak-saudara tidak kenal satu sama lain lagi, antara satu sama lain boleh menjadi musuh lantaran satu kebaikan lebih berharga dari segala sesuatu yang ada di alam ini, ketika manusia berbaris dengan barisan yang panjang dan masing masing hanya mempedulikan nasib dirinya, dan pada saat itu ada yang berpeluh kerana rasa takut yang luar biasa hingga tenggelam dirinya akibat peluh yang banyak, dan bermacam macam rupa-rupa bentuk manusia yang tergantung amalannya, ada yang melihat ketika hidupnya namun buta ketika dibangkitkan, ada yang berbentuk seperti haiwan, ada yang berbentuk seperti syaitan, semuanya menangis..menangis kerana hari itu Allah SWT murka.. belum pernah Allah SWT murka sebelum dan sesudah hari itu. Hingga ribuan tahun manusia dibiarkan Allah SWT dipadang mahsyar yang panas membara hinggalah sampai ke Timbangan Mizan. Hari itulah dipanggil hari Hisab..Duhai Annisa, bila kita tidak berusaha untuk beramal pada hari ini, entah dengan apa nanti kita akan menjawab bila kita ditanya oleh Yang Maha Perkasa, Yang Maha Besar, Yang Maha Kuat, Yang Maha Agung. . . .Allah SWT. Sampai di sini sahaja kisah itu saya baca kerana di sini tulisannya terhenti dan saya lihat banyak titisan airmata yang jatuh dari pelupuk matanya..

Subhanallah ...

Saya selak halaman berikutnya dan saya lihat tertera tulisan kecil dibawah tulisan itu "Buta, tuli dan bisu.." wanita yang tidak pernah melihat lelaki selain muhrimnya, wanita yang tidak pernah mahu mendengar perkara yang dapat mengundang murka Allah SWT, wanita tidak pernah berbicara ghibah dan segala sesuatu yang mengundang dosa dan sia sia.. "Tak tahan airmata ini pun jatuh". Semoga Allah SWT menerima adikku disisinya.. Amin..Subhanallah

Saya harap cerita ini boleh menjadi iktibar bagi kita semua.

Wassalam...

Sabtu, 7 November 2009

BLA... BLA... BLA...

bile aku rase rindu..
aku tgk gmbr die...
die la kucin ku...
CHOSIMBA....

ape la...
hari ni ade 2 paper midterm...
pkul 1 dan pkul 3..
da la tak bace ape lg..
hum...

ape nk jadi la aku ni..
mls makin mnjadi2...
nak jadikan laptop baru sebagai faktor kemalasan tak boley jgk...
sebab sepatutnyew aku jdikan laptop ni sebagai penguat memory..
banyak la cekadak memory...
memanjang on9, memory ape camtu...

adoi...
study tak lg..
asgmnt mcm VAVI..
mls menjadi2...
siyot makin terbukti..
tekanan la nanti..
SEM NI HAMPEH WEI..

tp takpe...
mase bjalan pantas..
aku try kejar tak dpt2...
mende aku merapu pagi2 ni

merepek is rempit....
hidup arsenal....
mende la...

astaghfirullah hal azim......




aku yg mkin sesat...
aku rindu betul kat die sbnarnyew..
tp malangnyew rindu aku tak bbalas..
sakitnyew rindu...

mcm ade bnde yg hiris hati aku perlahan2..

ALLAHHUAKBAR

Khamis, 5 November 2009

hehehe

aku baru jew tukar layout..
tp mcm tak tau nk manage..
adoi..
hehe

mcm penah tgk jew kan aku punyew layout blog nih..
mcm2..
korg try a teke..
sape punye..

sape teke betul, dpt aku...
agagaga...

ok..

mls nk tulis..

sok2 aku akan start tuk mule kan pengambaraan aku dlm mnulis blog.

aku nk tulis novel boley tak???

Isnin, 2 November 2009

mende la

sedang aku tgh fikir ape idea aku nak tulis tuk post baru blog aku nih...
aku terfikir something.. something yg memeranjatkan aku...
sebenarnyew da lame aku fikirkan bende nih..
just baru skang aku nak taip...
what ever lah

mule2 aku fikir.. knp la aku slalu sgt tulis kat sume tempat camni

knp la aku single lg

dan ade org tegor aku.. knp ko slalu btanyekan ttg status ko..
adoi.. aku pun tak tau nak jwb pew..

and aku fikir lg..
ape yg aku carik sebenarnyew
carik awek.. aku tak pandai.. serius aku ckp.. aku tak pndai nak mengayat.. ye la sgt
eleh,,, rilek la..
aku pun mude ag..
bajet aku kawen 25... that mean ade 4 thun ag..
sbb aku skang umo 21
huhu....

back to da topik ok..
ape yg aku carik.. last2 aku tau ape yg aku crik.
tp tetap jahil dan ditakuk yg lame, smbil tanak berubah ag.. ape nk jd la

Isnin, 26 Oktober 2009

bahagia

baru nak update, mcm mls nak update


aku baru jew beli laptop baru..
so
kire happy la..
huhu
impian tercapai
walaupun pakai duet ptptn..
da abes pun..
abes la..
tak mkn la aku smpai bulan 3 tahun depan..
huhu

pepe hal pun
kite enjoy..

nak wat asgmt da

bnyk tangguh
hehe

model..
hp compaq presque bnde tah ejanyew..
aku men bedal jew
huhu

Khamis, 15 Oktober 2009

Allah sembunyikan 6 perkara drp 6 perkara

bende ni aku just copy paste je.. nmpak menarik bg aku yg jahil nih... rase2 korang cane lak... so.. bace la
terime kasih kat bro punye blog nih...
nak kuar g tgk wyg jap.. (kembali kearah kejahilan)
http://kotakemail.blogspot.com



Setelah Allah s.w.t. selesai menciptakan Jibrail a.s dengan bentuk yang cantik, dan Allah menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang , sayap itu antara timur dan barat ( ada pendapat lain menyatakan 124, 000 sayap). Setelah itu Jibrail a.s memandang dirinya sendiri dan berkata:

"Wahai tuhanku, adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baik daripada aku?"

Lalu Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud... "tidak"

Kemudian Jibrail a.s. berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepada Allah s.w.t. Dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun. Setelah selesai Jibrail as solat, maka Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud.

"Wahai Jibrail, kamu telah menyembah aku dengan ibadah yang bersungguh-sungguh, dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku seperti ibadat kamu, akan tetapi di akhir zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia yang paling aku cintai, namanya Muhammad. Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa, sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja, dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kurang, fikiran mereka melayang bermacam-macam dan dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaannku dan ketinggianku, sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat atas perintahku, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintahku."

Kemudian Jibrail a.s. berkata:

"Ya tuhanku, apakah yang engkau hadiahkan kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?"

Lalu Allah berfirman yang bermaksud:

"Ya Jibrail, akan aku berikan syurga ma'waa sebagai tempat tinggal..."

Kemudian Jibrail as meminta izin kepada Allah untuk melihat syurga Ma'waa. Setelah Jibrail as mendapat izin dari Allah s.w.t. maka pergilah Jibrail a.s dengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia mengembangkan dua sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun, terbanglah malaikat Jibrail a.s selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud.

Kepada Allah s.w.t. lalu ia berkata dalam sujud:

"Ya tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atau sepertiganya, atau seperempatnya?"

Kemudian Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud:

"Wahai Jibrail, kalau kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yang telah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh dari beberapa perpuluhan yang telah kuberikan kepada umat Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan...."

Marilah sama-sama kita fikirkan dan berusaha lakukan... Sesungguhnya Allah s.w.t telah menyembunyikan enam perkara iaitu:

Allah s.w.t telah menyembunyikan redha-Nya dalam taat.
Allah s.w.t telah menyembunyikan murka-Nya di dalam maksiat.
Allah s.w.t telah menyembunyikan nama-Nya yang maha agung di dalam Al-Quran.
Allah s.w.t telah menyembunyikan lailatul qadar di dalam bulan ramadhan.
Allah s.w.t telah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam solat (yang lima waktu).
Allah s.w.t telah menyembunyikan (tarikh terjadinya) hari kiamat di dalam
semua hari.

Naz : Subhanallah... begitu istimewanya manusia di sisi Allah...

Rabu, 14 Oktober 2009

gambar si pembuat dosa

assalamualaikum

sebenarnyew aku tak tau nak tulis pew..
tp aku tulis je la...

ini adalah gmbr aku yg latest..
korg tgk la..
aku da bosan da tgk gmbr ni sebenarnyew..
hehe

sebenarnye kalo korg perasaan bape bnyak perkataan sebenarnyew aku tulis??
sebenarnye la...

ape yg benar aku pun tak tau sebenarnye

ini gmbar aku..
nk tgk kat tagged ngan friendster aku pakai gmbar nih



ini la membe yg aku ckp tuh...
membe baik la sgt.....
mcm f^&*


raye tuk tahun 2008
sebab 2009 kete kami kene bakar
tragedi puase 13 september 2009
tekan tuk ke sini

ni kucen aku..
namenyew chosimba..
tp panggil simba..


ni ayah aku...
hehe
smart tak??
sebijik cam aku
tabibmuda.com

Isnin, 12 Oktober 2009

tarik motor???

assalamualaikum...

alunan lgu sprti mengajak aku tuk ikut menari besame sedangkan lgu yg diputarkan kebanyakan lagu yg jiwng2..
agaga

humm..

isnin, 12 oktober

sedang aku turun ke bwh ngan harapan pulang ke rumah awal pd petang kire2 jam 3 lebih..
aku ternampak lah budak2 umah aku yg lame...

bercerite ttg diorg ngan diorg sampai esok tak abes..

alhamdulillah member baik a.k.a kwn bek aku dtg.. boleh lah aku blah dengan selambenyew..
alhamdulillah dlm hati aku.. agagaga

sesampai di kwsan kejadian@kwsan yg keras... kami ingin membuke kunci motorsikal kepunyaan pakcik membe bek aku tuh..

perasaan kami teralih kpd suatu perasaan seram sejuk yg tibe2 dtg dgn sendirinyew...
aku toleh, die toleh.. alamak!! 2 org abg yg boleh dianggap muke gangters...

pergh.. seram sejuk... dorg sedag memegang motor jenis b*&^*.......
aku nmpk la.. time tu dorg tgk kami.. lg la kami seram sejuk.. die pun tnye kpd kmi..
korg kenal ngan tuan motor nih... kami geleng.. kami jwb ngan serentak.. mybe student kot..
lyn...

pastu diorg ckp motor tuh motor tak byr, tak penah byr pun.. kmi iyekan aje lah..
pastu aku pun nak blah lah dr situ.. tetibe dorg mintak tolong.. ah... da tak sedap dah..
die suroh kami tolak diorg smpai stor tempat simpan motor..

adus... cane ni.. aku ikut je membe bek aku.. dan tak semene-mene membe bek aku pun ckp ok..
alamak.. parah nih...

maka tolak lah kami ke satu tempat.. masalhnye aku yg kene nek motor tuh.. die tolak aku kene tolak.. adoi..

dlm perjalanan punye la aku riso... riso ape akan jd, riso betul ke tak, riso2... ish3.. takpe.. bnyk2 bdoa, selawat... sampai di suatu tempat, aku riso lg.. lg riso.. da la tmpat tu mcm tkde ape..
pastu aku tido... eh2.. bukan.. aku tgk tempat tu bnyk gak motor

kemudiannyew aku turun dri motor dengan harapan yg tiade harapan lg..
adoi.. ape yg aku buat kat sini nih... dah tu.. bro2 tuh jamin kami takkan ade apew2.. so, kami rilek2 la.. die jugak hulurkan 10 rggt.. and kami terime dgn rase berat hati..

dah tu abg tu tunjuk bukti yg diorg adalah org baek2.. kami pun blah dengan sesatnyew.. mane tak nyew, sampai kl sentral sampai.. haha.. mcm bangkai..

balik tu membe bek aku ckp tutup mulut.. aku ckp ok... tp die tak ckp tutup jari ketike menaip..
hehe..

kesimpulan kpd aku..
jgn terlalu mudah percaye and ikut org dgn mudahnyew..
jgn lupe mintak lebih
jgn membuat kesimpulan kalo takde ayat...
jgn hakimi buku melalui kulitnyew...

hehe

aku yg merempit...

assalamualaikum..

ha... abg tu ckp.. kalo pepehal jgn lupe kontek kami..
ye betul atau tak..
biar je la.. tawakal je la.. hehe

Ahad, 11 Oktober 2009

soalan lazim (soalan copy paste jew)

bismillahirahmanirrahim

sedang aku belek2 blog org len aku tbce artikel yg tulis soalan tag..
so.. aku pun tertanye-tanye.. mane la diorg dpt soklan2 gitu..
aku try la tnye budak2 blog tuh..

mane nak dpt soklan tuh sume...
jwpn dorg ringkas jew...

ape benak la ko, copy paste je la.. jwpan tulis len...

ye tak ye jugak.. kate aku yg kebingungan

so... inilah sok
************************************

1. nama timangan anda di rumah...
simba.. haha lawak jew.. itu name kucen aku
kuarge pggil aku yad..
membe panggil aku yad atau pere..
org tue pggl aku budak2.. (bangkai nye org tue)
budak2 pggl abg...(takkan panggilkakak kot)

2. anda seorang yang...
mcm hampeh.. haram pun adew..
yg manje.. ye la sgt..
kiut... kiut kew??
agagaga

3. lagu favourite...
lagu nasyid.. (blah la wei, mengaku alim plak)
lagu tak kisah.. yg penting masuk kat kepale
bukan kepale masuk air


4. makanan kegemaran...
ofcourse stik...
lwk jeww

msakan mak aku kot.. hehe
yg pnting halal itu yg penting.. tol tak..
g

5. soalan telah daku abaikan....
aku suke abaikan org..
takde lah..
biasenyew org tanye.. ko ade duet tak.. aku nak pinjam
otomatik aku dah cabut da time tuh..
hehe

6. warna kesukaan...
lukisan alam... agagaga


7. benda yg mesti ada dalam beg...
enset, wallet, bedak compact, tissue ,lip gloss, kunci bilik
hehe.. mcm beg pompuan jew..
dlm beg aku mesti ade buku kecik nak tulis nota.. alat tulis nak tulis nota. dan tulisan aku
agagaga

8. kali terakhir anda menangis...
bile hati aku betul2 sakit dan tak leh terime kenyataan..
time nih aku akn nanges kat tikar sejadah..

9. sikap yg buat anda stress...
org yg ckp blakang.
ape ni wei.. nak ckp depan2 la.. baru gentle..
gentel kang.. baru tau..

10. tag 6 rakan anda...
mls.. soh dorg follow sendiri..
sebenarnye aku tak phm soklan..
hehe


itu sahaje lah soklan yg diterima oleh aku..
padahal aku curik org len punye
hehe



sesuatu dosa yg berulang

jam 2.27 pg

sedang ade riuh rendah kat luar di tgkt bwh.. aku kebosanan, nak taknak aku teringat la kisah diri aku sendiri, kisah aku yg tiade kesudahannyew... ape yg tak sudah.. mimpi yg tak sudah..

aku nak cerite bnde yg berulang... bende nih akan berulang selame mane aku tak kenal diri aku sape.. hum... 1st skali mcm biase aku nak tnye.. korg kenal ke sape diri korg yg sebenarnye???
tak pyh jwb.. aku pun tau jwpnnyew.. kite beriye la nak tunjukkan kat org len yg kite ni ade identiti padahal hampeh... kite sebenarnye terkial2 carik identiti kite sendiri.. adoi.. fenomena belia malaysia atau serate dunie... da la tak sedar diri, tak tau nak insaf plak tuh.. adoi.. (berkate kat diri aku la)

org ckp name mslh ni adalah masalah krisis identiti... belia yg sering ade masalah dan sering dikaitkan dengan masalah jiwe kaco.. lantaklah korang.. yg penting korg tau di mane korang berade dan korg ade pegangan agame cukup.. itu sudah memadai..

humm... aku nih suke la lari dri topik.. ok2.. balik la ke ideologi asal... bende yg berulang... kite mkn, kite minum, mandi, tido, bangun, dan byk lg.. tgk tak ke berulang tuh... hehe tp kes aku ni bukan berulang perkare yg biase.. perkare yg luar biase.....


yg pertame

tahun 2005, tahun aku amek SPM, rase mcm hrm la aku rase time spm dulu.. aku rase cam bodo je tau kat kelas tu... tak la nak kate diorg blagak.. aku jew mcm tak sesuai ngan diorg.. da la aku bnyk masalah.. masalah ape aku tak tau la.. lyn je la..

mule aku ade mslh ngan ceghu kelas.. uish... ceghu... aku da lupe name die.. ceghu tu boleh dikategorikan lawa bg sekolah tu, and aku ngan die agak tak ngam la.. sian aku tgk die... salah sngke ngan aku.. aku tak jht.. aku budak baek tau.. (ngaku plak dah).. dan aku rase cam hampeh jew kat kelas tu.. takpe lah.. da nak dekat spm pun.. kang tukar skolah rase tak berbaloi plak da

and aku jwb spm ngan hati yg sgt tak tenteram, aku yg buat prob nih.. aku yg buat ceghu tu salah sangke kat aku.. lagsung aku punye result tunggang terbalik.. hu..
adoi... nati aku tulis blog ttg smbungan pelajaran aku ek..


yg kedua

tawaran ke PLKN.. adoi.. besar2 name aku ade kat surat khabar... malu ade, riak pun ade(tak elok ditiru) mcm siyot... hehe... aku pun pegi la ke PLKN tuh.. dan di situlah aku kenal erti hidup dlm bermasyarakat.. tp tak betol gak, masyarakat nye pun golongan remaje gak.. lebih kurang je mslahnyew ngan aku... bongok diorg sebijik cam aku..

aku pun pendekkan lah cerite.. panjang2 pun tak gune. bukan korang bace pun.. humm... aku terkenal lah minah lawa ni kat sane.. sprti yg korg tau.. punye la pemalu aku nak ckp ngan die.. bodonyew la aku.. and selepas aku dah tak satu gruop ngan die, aku pun teramat lah kecewa mcm haram... tp dlm mase tuh aku ade membe bilik aku yg minat kat minah ni gak.. die org sbh.. dan aku slalu perhatikan budak2 len slalu gak la tgk budak tuh.. nak kate cantek, mmg la cantek... banyakkkkkkk canteeekkkkk... agagaga...

kwn aku tu beriye la ckp yg die akan dpt awek tuh.. last2 kantoi jugak... aku suke.. hehe.. jht tak perangai aku.. pastu apabile berkakhirnyew plkn.. aku pun kecewa la mcm babun..


yg ketiga

humm... tigkatan 6... aku tak nak citer aku time tingkatan 6 kat sini.. post len kot.. hehe..
aku nih baru la kenal ngan dunie semula setelah aku terkapai2 di laut angan2 selame 3 bulan... lepas aku masuk tuh.. knal plak ngan budak2 baru.. haru biru.. what ever lah.. and mcm biase aku terjatuh hati ngan minah sorang tuh.. ye la, takkan ngan jantan plak dah.. tp mcm biase aku tak gtau..

ha... nak citer.. aku start jht ngan pompuan mase kat tingkatan 6 la... aku agak kasar ngan pompuan.. bukan kasr itu lah.. mcm percakapan aku jew.. jenis yg mulut takde insuran la kirenyew.. pastu tgh aku citer2 ngan membe baik aku a.k.a membe rapat.. die pun ade hati gak kat minah tuh.. tp die bjak, die tak bgtau pun... haram.. pastu aku membe aku tu pun ngorat la awek tuh... aku terlepas lg... and.. membe aku pun tak jd ngan pancingannyew..

hehe.. aku suke lg.. and.. during that time yg hampir kew stpm aku rase saket yg betul2 saket kt dlm hati aku.. aku punye hidup time tuh rase mcm da tamat je.. hu.. aku sedih tau.. dan mase tuh gak aku punye perangai ngan budak klas jd len.. aku ketua klas.. aku tengking budak2 klas aku.. satu klas senyap sebab aku.. aku da tak pikir apew da..

lantaklah bende da lepas... aku kumpukan budak klas aku lepas tuh... pastuh aku mntak pitih... eh2.. silap.. aku mintak maap kat diorg.. mcm berinteraksi la ngan diorg..... and yg paling terase adalah awek tuh... yg single jugak.. hehe


yg keempat...

kehidupan kolej aku yg lg mencabr dr seblum nih.. aku terpakse berhadapan ngan situasi yg berulang sebanyak-banyak kali.. ape da ayat aku... start dri sem satu... smpai sem skang nih.. asek bende same jew.. humm.. hati aku tak penah tenteram...

ade la aek nih.. aku sbenarnyew tak amek pot pun dlm hiddup die.. tp disebabkan oleh aku satu kos ngan die.. so aku kenelah amek tau serba sedikit... nak dipendekkan citer aku mcm biase jatuh hati kat die... tp ngan die aku jht sket la kirenye.. habis aku carik pasal ngan die dr sem satu hingge la sem 2..

bende tuh berlaku time hujung2 sem.. time org nak final exam.. aku carik pasal ngan die smpai maki die and buat die saket hati kat aku... pastu die tak tegor aku.. aku biarlh.. nak buat pe lg kan... tp aku da mintak maap... hehe.. mintak maap daun keladi.. hum.. mcm tak de makne je phubungan yg kite cipte...


nampak tak ape yg aku cube sampaikan??? aku ni jenis yg suke carik pasal ngan pompuan.. habis semua pompuan aku gadoh.. hum... pastu aku frust... dan terus frust.. ape pandangan korang ttg aku ek?? mesti la korang igt aku ni jht... haish.. aku pun tak tau aku ni jht ke baek.. yg aku tau aku jahil.. hehe

kalo nak ikut bnyk lg kisah aku yg kebanyakannye kisah duke bbanding suke.. nmpak je aku ni hepy go laki... tp sebenarnye hati aku nih hepy go pompuan.. agagaga.. lwk jew..

aku mintak maaf secare terbuke kpd semua org yg pernah terase ngan aku.. aku ni pun manusia gak.. slalu buat salah.. betape jahilnye aku...



that all for today post.. aku pun da tak leh thn air mate da...

nanti aku post cerite air mate plak ek..
hehe

assalamualaikum..

Jumaat, 9 Oktober 2009

asignment

argh...
asgnment, asgnment, asgnment,
sakit pale...

agagaga

pening2...


sem: 1
subject: image manupilation
software: adobe photoshop
asgmnt: final projek

alhamdulillah...
aku dberi kekuatan lg tuk meneruskan pelajaran aku kat kolej nih..
skang aku da sem 4...

dan alhamdulillah takde lg yg kantoi stakat nih..
huhu..
pointer tetap maintain smpai skang

tp tak tau lg ape akan brlaku lepas nih..
twkal, berusaha, doa...

insyaAllah aku bleh lepas semua nih...

doakan aku ye

cinta kpd pembuat dosa

bismillahirrahmanirahim

assalamualaikum kpd semua...

um.. topik yg amat berat skali aku nak bincangkan... mule2 skali mcm biase aku nak tnye.. ape yg korg tau ttg cinte.. ape yg korg ttg cinta?? jwb la... takde jwapan kan... mybe ade org ckp 'cinta itu boleh diumpamakan dgn mkn smbal blacan, what ever lah sambungannye.. aku tak igt sgt..

tp yg paling penting skali adalah cerita yg aku nk citer nih adalah citer cinte yg aku alami sendiri.. hehe

cinte bg manusia ade kalenye sukar diterima, ade kalenye kite yg kene terima akibatnye..
kite lihat fenomena anak melayu skang nih..
cinte mereka dasyat.. aku pun tak tau mane hujung, mane pangkalnye...
mybe kene rendam dlm air.. yg ringan itu hujung yg berat itu pangkalnye
(cerita p.ramlee.. agagaga)

anak melayu... ish3, sedih betul aku ngan korg sume... korg mempergunakan cinta yg ALLAH kurniakan tuk kepentingan diri... cukup zalim kite org melayu nih... islam plak tuh
ade pulak yg sggup korban jiwa dan raga, tp korban korg sume tak betul..

nmpak tak yg korg menggunakan cinta demi nafsu...
ade ke patut.. aku bukan nak bukak keaiban org atau ape, yg aku nk cerite nih bg org melayu insaf..

ok.. back to the main topk... 1st skali aku punye cinte yg sgt berat... cinta dlm hati...
korg mesti penah dgr lagu cinta dlm hati nyanyian UNGU... amacam lgu tuh.. best tak??
mesti best kan???
kalo korg dgr lagu tu.. itulah ceritehidup aku yg dlm kesesatan nih...
hum..(bile la nak ade awek??)
soalan haram..

cinta aku yg tiade penghujungnye....mule2 cinte aku di PLKN..
best tau kat sane, tp takde awek pun.. agagaga..
aku ade minat kat pompuan tuh.. tp aku buat bodo gak.. aku sebenarnye pemalu taik kucen (ayat tak boleh blah)
pastu habis PLKN camtu jew... punye la aku kecewa sampai 3 bulan aku dudok umah jew tak buat ape2.. hehe.. ni baru tak dpt pape, event tak tegor pun die... dah frust mcm org hilang anak.
tp aku jenis rilek.. ye la sgt... mcm haram...

pastu makcik aku a.k.a auntie aku yg tk boleh blah tu suroh aku masok tg 6..
nak taknak aku kene pegi gak... trimas tuk die sebab sokong aku.. what ever lah makcik..
pastu jumpe org2 baru kat tingkatan 6 tuh..
dan dunia kami hanya di tgkatan 6 sahaje..

aku pun terminat lah kat sorag awek tuh... tp mcm biase.. aku buat bodo gak.. smpai bodo aku dibuatnyew.. haha
what ever... smbung semula.. serius aku ckp pompuan yg aku minat nih semuanye biase jew, takde la meletup sgt... tp knp la aku tak mampu tuk ucapkannyew, ucapkan yg aku cintekan diorg.. aku takde kekuatan lg nak ungkapkannyew...
dan die disebat org.... oleh membe aku sendiri..

tp membe aku pun tak dpt... setelah membe aku cerite2 kat aku.. kami gelak bersame...
(puas hati)
agagaga
aku pun kembali kpd mood rilek semula..

nak diteruskan cerite, aku
nak dikemam mati mak, nak diluah mati bpk, apesal tak kemam jew.. bak kate sepah
adoi..

masyaAllah, aku da melalut jauh da nih...

cinta...
Allah tugaskan manusia sebagai kalifah kat bumi ni tuk jage kesucian cinte.. tp manusia jgk yg merosakkannye...

aku rase la kan... ade sebab mengape aku tak ade kapel, dan ade sebab mengape Allah bg hidup aku camni... kite berbalik kpd siape diri kite... lihat kat diri kite...

bygkan kalo aku ade kapel.. mesti nak pegang2 tgn... mmg la ade org ckp

"mcm tak boleh nak tak buat"

aku ckp balik
"bongok ke ko, ko igt bende ni melibatkan 1 pihak je ke??? kan ke kapel tu 2 org.. adoi"

betul la kan.. kalo kite tak pegang pun, yg kapel kite tu... hei... hati manusia kite tak boleh jangke tau... masing2 ade perasaan ingin cube... huhu.. aku pun kalo da ade kapel kompem la aku pegang tngn.. nak buat cane lg... mybe bkan aku yg mtk, tp kapel aku... dan selepas pegang tgn, pegang bende laen plak.. pastu pegang dngn bende laen.. fikirlah sendiri...

sedangkan org yg nmpk alim sebenarnye alim2 kucing... chait....... bajet cukup ilmu.. solat kat masjid... last2 jumpe awek kat tirai masjid.. awek plak spisis ngan die...adoi (segelintir jew)

ape ek makne syg??? hum.. itu aku nak kupas kt post len...

tengok la kuase cinte.. hebat kan?? itu yg Allah bg kat kite.. tp kite yg rosakkannyew..
takpe la.. harap2 diorg insaf.. what ever lah...

aku ni ha... bajet baek, tp haram gak sebijik mcm korg...
haha

takpe la.. aku punye jodoh ade... aku tak fikir lg nak ade kapel2 nih...
mls


antaranya:
budak nih adalah budak kat tempat aku..
f2-f6 aku knal die..
tp tak penah tgor pon..
hehe.. malu punye pasal..

skang aku bru berpeluang kenal ngan die.. tp not kapel..
ade gak la aku hrp dpt jd blk die.. tp mcm tade respon.. hehe
aku just kwn jew..
kalo ko nak kat aku ckp... sebab aku nak tutup hati aku tuk org da...
nanti umor 23 baru aku bukak semule

(die nak sgt aku tarok gmbar die kat blog aku, aku taruk je la)



sebenarnye bnyk bende aku nk ckp... tp pg2 nih aku takde mood nak ckp sebab aku tak mandi lg
adoi...

oklah semua..

assalamualaikum

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

iklan aku x phm

nyanyi jom awak