assalamualaikum

Selasa, 30 November 2010

POKE!! dan maksudnya

adakah anda seorang yang suka menekan 'POKE' dalam Facebook? mari kongsi maksud poke yang selalu ditekan oleh sesetengah orang, google la kalau perlu. mula-mula ini anggapan saya. perkataan poke dalam dalam bahasa inggeris adalah menyapa dari belakang, tetapi dalam bahasa belah-belah afrika adalah bermain dari belakang.


poke - menusuk


jawapan wikipedia


a) poke - To prod or jab with a pointed object such as a finger or a stick.

- menyentuh atau meyapa menggunakan sesuatu yang runcing seperti jari atau ranting


b) poke gesture - Poking is an action of tapping and/or softly jabbing another person with the tip of one's finger or a

sharp object. This is usually done to gain the other's attention. However, it is also commonly used as a form of teasing, joking around with, or irritating him or her; particularly when performed repeatedly.

-Menyodok adalah tindakan penyadapan dan / atau lembut menusuk orang lain dengan hujung jari seseorang atau benda tajam. Hal ini biasanya dilakukan untuk mendapatkan perhatian lain. Namun, juga sering digunakan sebagai bentuk menggoda, bercanda dengan, atau mengganggu dia atau dia, khususnya ketika dilakukan berulang kali.



dan jawapan searching


a) As an action it means to push them with one finger, usually on the shoulder.

As a phrase it means to pressure them into to doing something that they don't want to do

it can slso mean something in a sexual manor, as to insert ones fingers into the vagina,

-Sebagai tindakan itu bererti untuk menggalakkan mereka dengan satu jari, biasanya di bahu.

Sebagai ungkapan itu bererti untuk menekan mereka ke dalam untuk melakukan sesuatu yang mereka tidak mahu melakukan

itu slso bisa bererti sesuatu dalam manor seksual, untuk memasukkan jari yang ke dalam faraj,



dalam facebook, jika seseorang yang mem'poke' anda, dan anda membalasnya, ini bermaksud mereka boleh melihat maklumat anda seperti kawan yang lain termasuk maklumat peribadi dan gambar selama tiga hari walaupun mereka belum menjadi kawan anda.

dalam erti kata lain, maklumat anda mudah tersebar jika anda suka-suka untuk membalas poke seseorang, mungkin ianya untuk menarik perhatian dan kita rasakan ada orang yang menegur anda.


dunia facebook telah dicipta oleh yahudi, dan mereka tidak mencipta facebook dengan sia-sia, sebagai contoh yang paling ketara adalah relationship status, seolah-olah membenarkan dunia kapel, yang dah kahwin lain la ceritanya. Banyak benda yang kita masih lagi tidak tahu tentangnya.


terpulang kepada anda untuk menerima atau tidak.

sekian terima kasih


p/s:tolong jangan poke saya, bila saya fikir balik seolah-olah korang mahu main blakang pula, nauzubillah.

p/s:facebook tetap sia-sia dan buang masa

p/s:jangan jadikan facebook seperti diari harian yang terbuka.

3 ulasan:

New Hope berkata...

Jauhi Fb, jauhi APCO.

MBMMBI APA MASALHNYA

l a d y d i l a berkata...

stujuuuu... aku pn x suke org poke aku.. aku dh tau dh msuk poke ni dri dlu. n mmg x suke org poke2 aku.. tp ble bce ko pny blog bru aku phm mksd yg trsirat.. thanks yad..=)

yad_element berkata...

new hope: fb sometime usefull, cume jgn terlalu bergantung sgt.. hehe

dyla: saya ta suke poke, tp saye suke pokemon..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

iklan aku x phm

nyanyi jom awak