assalamualaikum

Ahad, 29 November 2009

ALCOPY AND PASTE SAHAJE

MALAS NAK TAIP



Azab Bagi Wanita (tlg ingatkan kpd semua kaum perempuan yg kamu kenal)

Saudara dan saudari kaum muslimin dan muslimat Renungan khususnya untuk para wanita dan diri sendiri.....

Sayidina Ali ra menceritakan suatu ketika melihat Rasulullah menangis manakala ia datang bersama Fat imah . Lalu keduanya bertanya mengapa Rasul menangis.

Beliau menjawab, "Pada malam aku di-isra'- kan , aku melihat perempuan-perempuan yang sedang disiksa dengan berbagai siksaan. Itulah sebabnya mengapa aku menangis. Karena, menyaksikan mereka yang sangat berat dan mengerikan siksanya.

Putri Rasulullah kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya.
"Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih. Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan t imah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya. Aku lihat perempuan tergantang kedua kakinya dengan terikat tangannya sampai ke ubun-ubunnya, diulurkan ular dan kalajengking. Dan aku lihat perempuan yang memakan badannya sendiri, di bawahnya dinyalakan api neraka. Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam, memakan tali perutnya sendiri. Aku lihat perempuan yang telinganya pekak dan matanya buta, dimasukkan ke dalam peti yang dibuat dari api neraka, otaknya keluar dari lubang hidung, badannya berbau busuk karena penyakit sopak dan kusta.

Aku lihat perempuan yang badannya seperti himar, beribu-ribu kesengsaraan dihadapinya. Aku lihat perempuan yang rupanya seperti anjing, sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar dari duburnya sementara malikat memukulnya dengan pentung dari api neraka,"kata Nabi.

Fat imah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka disiksa seperti itu?

*Rasulullah menjawab, "Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.

*Perempuan yang digantung susunya adalah istri yang 'mengotori' tempat tidurnya.

*Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan yang tidak taat kepada suaminya, ia keluar rumah tanpa izin suaminya, dan perempuan yang tidak mau mandi suci dari haid dan nifas.

*Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah karena ia berhias untuk lelaki yang bukan muhrimnya dan suka mengumpat orang lain.

*Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka karena ia memperkenalkan dirinya kepada orang yang kepada orang lain bersolek dan berhias supaya kecantikannya dilihat laki-laki yang bukan muhrimnya.

*Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atas ubun-ubunnya diulurkan ular dan kalajengking padanya karena ia bisa shalat tapi tidak mengamalk! annya dan tidak mau mandi junub.

* Perempuan yang kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah tukang umpat dan pendusta.. Perempuan yang menyerupai anjing ialah perempuan yang suka memfitnah dan membenci suami."Mendengar itu,
Sayidina Ali dan Fat imah Az-Zahra pun turut menangis.

Dan inilah peringatan kepada kaum perempuan.

Selasa, 24 November 2009

ringkas dan padat



assalamualaikum...

ni adelah post yg ringkas dan padat...

esok merupakan hari last tuk kumpulan kami jual..
hehe
actualy, smpai hari khamis.. but, budaknye nak abiskan cepat
becouze nak balik kg...
raya korban

ini adalah kami...

friendship...

kwn kapal..

haha


ini aku... haha


ini kami...


ini bukan kumpulan aku...


anyway...
saye nak ucapkan
selamat menyambut hari raye qorban..
jgn melantak daging bnyak2, nati demam
haha

adios..

assalamualaikum

Jumaat, 20 November 2009

minggu ke2

pejam celik jew da masuk minggu ke 2 aku brniage bersame kumpulan..
eh2???
lupe la..

assalamualaikum...

ape khabar semue..
bleh camtu??

lagi skali.
alhamdulillah, gerai yg dbuke da masuk mggu yg kedue.. thats mean, kene tutup akaun.. (seb bek aku bukan ketue nak kene buat semue tuh).. siang td jualan mencapai seratus lebih lebih kurang.. but kene korek skit buat modal tuk hari keesokannyew.. ari nih la.. hehe.

mybe sebab jual brg makanan kot.. almaklumlah.. kat kolej ramai yg belagak duduk kl padahal asal kg.. and ramai yg prasan, kejutan budaye btol la.. (termasuk lah diriku yg bgitu bhage.. ceh). dan kebanyakan mereka suke kunyah2.. and.. juallah kerepek.. beli gak ek diorg walaupun blagak mcm org bndr.. tau jugak la asal usul mereke.. lidah melayu lah katekan

and.. aperiantly(ape bnde tah aku eja)
aku ade la kemushkilan...

camni ek.. tgk dibwh

















tgk la

















smpai dapat..














haha








ini la...


kire die camni..
student..
rm 25 x 10=rm 250
but kire2 resit..
rm 300 lbih...
kat tgn ketue ade lg rm140...

camne nak kire tuh...
ai...
pening da...

korang???

Selasa, 17 November 2009

pendapat

mcm biase..

aku yg mls nk update blog...

ape pndapat korg???

Jumaat, 13 November 2009

mari.. mari.. mari...

post yg keberape aku tak tau la....

smalam...
ari khamis...

start penjualan tuk projek entreprenuership.. group aku yg pelik. laki ade 2 org. pompuan ade 9 org. gile ramai.. haha.. tp aku laki.. market lebih.. eceh.. takde lah....

projek ini mengandungi perbualan yg tak senonoh antara ahli kumpulan. sila turunkan brightness comp anda tuk dptkan visual yg menarik... (sape ikut mmg sengal)

sebenarnyew projek nih da lame start, just kami jew yg tak start.. ape nk jd la.. dianggotai oleh 11 org ahli kumpulan.. 2+9=11. diketuai oleh ketue (aku pggl ketue, tak tau namenye, pompuan..) dibantu oleh 10 org yg len.. tp yg aktif hanye 6 org camtu. nga...

modal setiap ahli. rm25.. ape la diorg, aku da la takde duet.. ni ha. dlm dompet tggl rm1.50. aku thn jgk smpai mggu dpn. duet nk byr utang jew..

lepas beli brg. kami pun start jual.. pilih both pelik kat basement kolej.. ngeh... juallah kami di situ.

antara produk yg ditawarkn.
  1. keychain :rm2
  2. button, badge katun, (shinchan pun ade) :rm1.50
  3. tmpt gantung nset :rm3.50
  4. mknan yg tk buat hrga lg..

aku nih jht skit.. mule2 kalo korg kenal ngan aku mmg slow jew, mcm malu2, tp kalo da lame knal, aku naik hantu.. hahahahaha

teruskan..
aku jual start dr kul 9 hgge 5 ptg..
ari nih igt nk g awal. tp bdknyew mcm tak gerak2 pun..
bkn group aku.. budak umah aku.. so aku buat bdo da la..
ketue pun tak msg aku.. hehehehe

so.. mls nk buat..

igt ari nih aku nk jln2 kat maju junction smbil jual brg.. tp pegi kolej plak lmbt.. adoi..
baru ckp.. da ketue msg dah..
nk ckp pew ek..
ckp je la mls

tak lebih, tak kurang..

anyway
korg bukak blog aku jgn lupe syg2 tau..

bukan syg aku..
dgr lah lagu kat blog aku nih...
group lame nih.. otai nasyid pompuan..
kumpulan huda
tajuknyew sayang2

syg korg sume

wal tazkirah tuk semua...

video

Khamis, 12 November 2009

hmmm...

post ini mengandungi post yg berkaitan dengan agama islam

suatu hari, waktu tak ditetapkan, bgitu juge dgn tarikh..
what the hell...

bismillahirahmanirrahim

sedang aku sedap naik motor dengan membwa 60-70 kmh sahaje..
almaklumlah, pemandu berhemah..
bwk punye bwk
terpandang lah aku kat satu exident tuh..

hmm...
kalo nk tgk mcm gaduh je lebih...
takde pun yg nak tolong usha jln..
yg ade tgk exident..
jdlah jem...

oh.. aku terprasan sesuatu...
masing2 umat yg ade kat situ mule kluarkan nset
4 what...
tergamam seketike..

aku perhati btul2..
baru aku tau,,
ade yg tgkp gmbr...
ade plak yg picit kat nset..
hm... mybe call org kot..

never mind... forget about them...
sedang aku bwk punye bwk punye bwk...
smpai lah kolej yg ku syg..
KLMU..
syg la sgt...

pegi la kelas... skali pegi klas..
adoi....

kelas anda telah kensel ari inih.. sila cube hari laen...

bengkek... dgn berbekalkan motor pinjam dr arip...
aku pun memulakan la prjalanan pulang dgn harapan pulang ke rumah...

kejadian tdi... igt tak anak2... exident tuh...

semase pulang aku tak de nmpk lah kjadian td...
yg ade hanye kereta lalu lalang..

sedang aku bwk motor dgn menikmati pjalanan yg slow..
mate aku skali lg terpandang kat suatu tmpat...
hmm.... KEDAI NO EKOR... atau.. NOMBOR RAMALAN

kpale hotak die no ramalan

trnampak lah mamat2 yg kluar nset kat exident td..
alangkah malang nyew aku tgk..
aku igt diorg nak call or msg ambulan atau polis...

diorg just nak amek no plat kereta exident tu saje...
ikut kepercayaan org yg takde pegangan agame.. amek no plat kenderaan yg exident boleh menang.. bpk korg menang
dan kebanyakkan yg ade kat situ adalah ORG MElaYU

ape brg wei... arghhhhhh...
bodohnyew korg2 yg men no ekor nih...
da la DOSA besar men judi....
pastu percaye ngan bnde2 karut...
lagi menyesatkan

syirik...
tak yakin dngan janji ALLAH..

takpe lah..

tak leh judge diorg akan jahat selamenyew..
mane tau dorg nk berubah kew..

aku ni bukan perfect pun...

what ever lah...

akhirnyew sampailah kat umah...

dpt 1 msg dri kwn aku...

"mu ade manew"

aku jwb

"aku da balik, bakpe??"

die jwb plak

igt nk suroh mu beli topup, mu smart dakpe"

aduh..
time tu da kat lif da...

tdo lg best
ZZzzZZzzzz

Ahad, 8 November 2009

erti tudung

copy dan paste sahaja..
mls nk taip2..
hehe

Saya ingin bercerita mengenai kisah adik saya, Nur Annisa, seorang gadis yang baru menginjak dewasa tetapi agak kasar dan suka berkelakuan seperti lelaki. Ketika usianya mencecah 17 tahun perkembangan tingkah lakunya benar-benar membimbangkan ibu.

Dia sering membawa teman-teman lelakinya pulang ke rumah. Situasi ini menyebabkan ibu tidak senang tambahan pula ibu merupakan guru al-Quran. Bagi mengelakkan pergaulan yang terlalu bebas, ibu telah meminta adik memakai tudung. Permintaan ibu itu ditolaknya sehingga seringkali berlaku pertengkaran- pertengkaran kecil antara mereka.

Pernah pada suatu masa, adik berkata dengan suara yang agak keras, "Cuba mama tengok, jiran-jiran kita pun ada yang anaknya pakai tudung, tapi perangainya sama je macam orang yang tak pakai tudung. Sampai kawan-kawan Annisa kat sekolah, yang pakai tudung pun selalu keluar dating dengan boyfriend diorang, pegang-pegang tangan. Ani ni, walaupun tak pakai tudung, tak pernah buat macam tu!"

Pada satu hari ada jiran yang baru pindah berhampiran rumah kami.. Sebuah keluarga yang mempunyai enam orang anak yang masih kecil. Suaminya bernama Abu Khoiri, (nama sebenarnya siapa, tak dapat dipastikan). Saya mengenalinya sewaktu di masjid. Setelah beberapa lama mereka tinggal berhampiran rumah kami, timbul desas-desus mengenai isteri Abu Khoiri yang tidak pernah keluar rumah, hingga ada yang menggelarnya si buta, bisu dan tuli.

Perkara ini telah sampai ke pengetahuan adik.

Dia bertanya kepada saya, "Abang, betul ke orang yang baru pindah itu, isterinya buta, bisu dan tuli?" Lalu saya menjawab sambil lewa, "Kalau nak tau sangat, pergi rumah mereka, tanya sendiri". Rupa-rupanya adik mengambil serius kata-kata saya dan benar-benar pergi ke rumah Abu Khoiri. Sekembalinya dari rumah mereka, saya melihat perubahan yang benar-benar mendadak berlaku pada wajah adik. Wajahnya yang tak pernah muram atau lesu menjadi pucat lesi......entah apa yang dah berlaku?

Namun, selang dua hari kemudian, dia minta ibu buatkan tudung. Tudung yang labuh. Adik pakai baju labuh...... lengan panjang pula tu...saya sendiri jadi bingung..bingung campur syukur kepada Allah SWT kerana saya melihat perubahan yang ajaib..ya, saya katakan ajaib kerana dia berubah seratus peratus!

Tiada lagi anak-anak muda atau teman-teman wanitanya yang datang ke rumah hanya untuk bercakap perkara-perkara yang tidak tentu arah...saya lihat, dia banyak merenung, banyak baca majalah Islam (biasanya dia suka beli majalah hiburan), dan saya lihat ibadahnya pun melebihi saya sendiri...tak ketinggalan tahajudnya, baca Qur'annya, solat sunat nya..dan yang lebih menakjubkan lagi, bila kawan-kawan saya datang, dia menundukkan pandangan..Segala puji bagi Engkau wahai Allah, jerit hati saya..

Tidak lama kemudian, saya mendapat panggilan untuk bekerja di Kalimantan, kerja di satu perusahaan minyak CALTEX. Dua bulan saya bekerja di sana, saya mendapat khabar bahawa adik sakit tenat hingga ibu memanggil saya pulang ke rumah ( rumah saya di Madiun). Dalam perjalanan, saya tak henti-henti berdoa kepada Allah SWT agar adik diberi kesembuhan, hanya itu yang mampu saya usahakan.

Ketika saya sampai di rumah...didepan pintu sudah ramai orang...hati berdebar-debar, tak dapat ditahan..... saya berlari masuk ke dalam rumah...saya lihat ibu menangis...saya segera menghampiri ibu lantas memeluknya.. ......dalam esak tangisnya ibu memberitahu, "Dhi, adik boleh mengucapkan kalimat Syahadah diakhir hidupnya"..air mata ini tak dapat ditahan lagi...

Setelah selesai upacara pengkebumian dan lain-lainnya, saya masuk ke bilik adik. Saya lihat di atas mejanya terletak sebuah diari. Diari yang selalu adik tulis. Diari tempat adik menghabiskan waktunya sebelum tidur semasa hayatnya. Kemudian diari itu saya buka sehelai demi sehelai...hingga sampai pada satu halaman yang menguak misteri dan pertanyaan yang selalu timbul di hati ini. Perubahan yang terjadi ketika adik baru pulang dari rumah Abu Khoiri....disitu tertera soal jawab antara adik dan isteri jiran kami itu. Butirannya seperti ini: Soaljawab (saya lihat di lembaran itu terdapat banyak bekas airmata).

Annisa : Aku hairan, wajah wanita ini cerah dan bersinar seperti bidadari "Makcik..wajah makcik sangat muda dan cantik".

Isteri jiranku : Alhamdulillah. .sesungguhnya kecantikan itu datang dari lubuk hati.

Annisa : Tapi makcik kan dah ada anak enam..tapi masih kelihatan cantik ??

Isteri jiranku : Subhanallah. .sesungguhnya keindahan itu milik Allah SWT. Dan bila Allah SWT berkehendak. .siapakah yang boleh menolaknya?

Annisa: Mak Cik..selama ini ibu saya selalu menyuruh saya memakai tudung..tapi saya selalu menolak kerana saya rasa tak ada masalah kalau saya tak pakai tudung asalkan saya berkelakuan baik. Saya tengok, banyak wanita yang pakai tudung tapi kelakuannya melebihi kami yang tak pakai..sampaikan saya tak pernah rasa nak pakai tudung..pendapat makcik bagaimana ?

Isteri jiranku : Annisa, sesungguhnya Allah SWT menjadikan seluruh tubuh wanita ini perhiasan dari hujung rambut hingga hujung kaki, segala sesuatu dari tubuh kita yang terlihat oleh bukan muhrim kita semuanya akan dipertanggungjawabk an dihadapan Allah SWT nanti dan tudung adalah perlindungan untuk wanita ..

Annisa: Tapi yang saya tengok, banyak wanita bertudung yang kelakuannya tak elok..

Isteri jiranku : Tudung hanyalah kain, tapi hakikat atau makna disebalik tudung itu sendiri yang harus kita fahami...

Annisa : Apakah hakikat tudung ?

Isteri jiranku : Hakikat tudung adalah perlindungan zahir batin, lindungi mata kamu dari memandang lelaki yang bukan muhram kamu, lindungi lidah kamu dari mengumpat orang dan bercakap perkara yang sia-sia .. sentiasalah lazimi lidah dengan zikir kepada Allah SWT, lindungi telinga kamu dari mendengar perkara yang mengundang mudharat baik untuk dirimu mahupun masyarakat, lindungi hidungmu dari mencium segala yang berbau busuk, lindungi tangan-tangan kamu dari berbuat sesuatu yang tidak senonoh, lindungi kaki kamu dari melangkah menuju maksiat, lindungi fikiran kamu dari berfikir perkara yang mengundang syaitan untuk memperdayai nafsu kamu, lindungi hati kamu dari sesuatu selain Allah SWT, bila kamu sudah biasa, maka tudung yang kamu pakai akan menyinari hati kamu.. itulah hakikat tudung..

Annisa : Mak cik, sekarang saya sudah jelas tentang erti tudung... mudah mudahan saya mampu pakai tudung. Tapi, macam mana saya nak buat semua tu?

Isteri jiranku : Duhai Nisa, bila kamu memakai tudung, itulah kurniaan dan rahmat yang datang dari Allah SWT yang Maha Pemberi Rahmat , bila kamu mensyukuri rahmat itu, kamu akan diberi kekuatan untuk melaksanakan amalan-amalan 'tudung' hingga mencapai kesempurnaan yang diinginkan Allah SWT. Duhai Nisa...ingatlah akan satu hari dimana seluruh manusia akan dibangkitkan. .ketika ditiup sangkakala yang kedua, pada saat roh-roh manusia seperti anai-anai yang bertebaran dan dikumpulkan dalam satu padang yang tiada batas, yang tanahnya dari logam yang panas, tiada rumput mahupun tumbuhan, ketika tujuh matahari didekatkan di atas kepala kita namun keadaan gelap gelita, ketika seluruh manusia ketakutan, ketika ibu tidak mempedulikan anaknya, anak tidak mempedulikan ibunya, sanak-saudara tidak kenal satu sama lain lagi, antara satu sama lain boleh menjadi musuh lantaran satu kebaikan lebih berharga dari segala sesuatu yang ada di alam ini, ketika manusia berbaris dengan barisan yang panjang dan masing masing hanya mempedulikan nasib dirinya, dan pada saat itu ada yang berpeluh kerana rasa takut yang luar biasa hingga tenggelam dirinya akibat peluh yang banyak, dan bermacam macam rupa-rupa bentuk manusia yang tergantung amalannya, ada yang melihat ketika hidupnya namun buta ketika dibangkitkan, ada yang berbentuk seperti haiwan, ada yang berbentuk seperti syaitan, semuanya menangis..menangis kerana hari itu Allah SWT murka.. belum pernah Allah SWT murka sebelum dan sesudah hari itu. Hingga ribuan tahun manusia dibiarkan Allah SWT dipadang mahsyar yang panas membara hinggalah sampai ke Timbangan Mizan. Hari itulah dipanggil hari Hisab..Duhai Annisa, bila kita tidak berusaha untuk beramal pada hari ini, entah dengan apa nanti kita akan menjawab bila kita ditanya oleh Yang Maha Perkasa, Yang Maha Besar, Yang Maha Kuat, Yang Maha Agung. . . .Allah SWT. Sampai di sini sahaja kisah itu saya baca kerana di sini tulisannya terhenti dan saya lihat banyak titisan airmata yang jatuh dari pelupuk matanya..

Subhanallah ...

Saya selak halaman berikutnya dan saya lihat tertera tulisan kecil dibawah tulisan itu "Buta, tuli dan bisu.." wanita yang tidak pernah melihat lelaki selain muhrimnya, wanita yang tidak pernah mahu mendengar perkara yang dapat mengundang murka Allah SWT, wanita tidak pernah berbicara ghibah dan segala sesuatu yang mengundang dosa dan sia sia.. "Tak tahan airmata ini pun jatuh". Semoga Allah SWT menerima adikku disisinya.. Amin..Subhanallah

Saya harap cerita ini boleh menjadi iktibar bagi kita semua.

Wassalam...

Sabtu, 7 November 2009

BLA... BLA... BLA...

bile aku rase rindu..
aku tgk gmbr die...
die la kucin ku...
CHOSIMBA....

ape la...
hari ni ade 2 paper midterm...
pkul 1 dan pkul 3..
da la tak bace ape lg..
hum...

ape nk jadi la aku ni..
mls makin mnjadi2...
nak jadikan laptop baru sebagai faktor kemalasan tak boley jgk...
sebab sepatutnyew aku jdikan laptop ni sebagai penguat memory..
banyak la cekadak memory...
memanjang on9, memory ape camtu...

adoi...
study tak lg..
asgmnt mcm VAVI..
mls menjadi2...
siyot makin terbukti..
tekanan la nanti..
SEM NI HAMPEH WEI..

tp takpe...
mase bjalan pantas..
aku try kejar tak dpt2...
mende aku merapu pagi2 ni

merepek is rempit....
hidup arsenal....
mende la...

astaghfirullah hal azim......




aku yg mkin sesat...
aku rindu betul kat die sbnarnyew..
tp malangnyew rindu aku tak bbalas..
sakitnyew rindu...

mcm ade bnde yg hiris hati aku perlahan2..

ALLAHHUAKBAR

Khamis, 5 November 2009

hehehe

aku baru jew tukar layout..
tp mcm tak tau nk manage..
adoi..
hehe

mcm penah tgk jew kan aku punyew layout blog nih..
mcm2..
korg try a teke..
sape punye..

sape teke betul, dpt aku...
agagaga...

ok..

mls nk tulis..

sok2 aku akan start tuk mule kan pengambaraan aku dlm mnulis blog.

aku nk tulis novel boley tak???

Isnin, 2 November 2009

mende la

sedang aku tgh fikir ape idea aku nak tulis tuk post baru blog aku nih...
aku terfikir something.. something yg memeranjatkan aku...
sebenarnyew da lame aku fikirkan bende nih..
just baru skang aku nak taip...
what ever lah

mule2 aku fikir.. knp la aku slalu sgt tulis kat sume tempat camni

knp la aku single lg

dan ade org tegor aku.. knp ko slalu btanyekan ttg status ko..
adoi.. aku pun tak tau nak jwb pew..

and aku fikir lg..
ape yg aku carik sebenarnyew
carik awek.. aku tak pandai.. serius aku ckp.. aku tak pndai nak mengayat.. ye la sgt
eleh,,, rilek la..
aku pun mude ag..
bajet aku kawen 25... that mean ade 4 thun ag..
sbb aku skang umo 21
huhu....

back to da topik ok..
ape yg aku carik.. last2 aku tau ape yg aku crik.
tp tetap jahil dan ditakuk yg lame, smbil tanak berubah ag.. ape nk jd la

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

iklan aku x phm

nyanyi jom awak