assalamualaikum

Isnin, 27 Jun 2011

kau kata kau pembela

kisah yang menghayat hati ini telah diceritakan sendiri oleh penulis blog ini. segala kopipes adalah dibolehkan selagi tidak ada perasaan riak. kisah ini juga adalah rekaan semata-mata


sedang aku merenung ke langit ilahi melalui jendela sebuah kelas di tengah ibukota. tertarik aku dengan kata2 sahabatku. jika lihat keindahan ciptaan Allah, sebutlah "lahaulawala kuwata illa billa hil ali hil azim". lantas aku beristighfar, syukur aku dikurniakan sahabat sebegitu. tapi itu mungkin juga ujian buat aku.

melihat telatah sahabat seangkatan perjuangan dalam menuntut ilmu, walaupun mereka bukan beragama islam tp tekad perjuangan pd ilmu itu perlu aku contohi. aku terhibur melihat mereka. benar, hanya mereka berdua sahaja yang ada di dalam kelas itu. mereka mendendangkan lagu irama mereka yang agak rancak. aku membiarkan sahaja dan terus merenung, mengelamun sendiri. memikirkan ke mana hala tuju dan kemana akan Allah bawa aku di atas muka bumi ini.

lamunan maya terhenti apabila pintu dibuka perlahan. seolah-olah pengajar yang melangkah masuk, lantas aku membetulkan kedudukan. rupanya beberapa pelajar wanita dan lelaki. jika dilihat pada persis wajah mereka, tak tumpah kearah timurnya. tetapi tidak pada cara hidup yang mereka bawa, pakaian yang mereka pakai. ada betul gaya mereka bertanya untuk menggunakan kelas untuk membuat latihan, penuh adab. tetapi malangnya pada kelakuan mereka apabila bersama.

irama bingit yang didendangkan melalui laptop salah seorang sahabat ku yang bukan beragama islam terus menghanyutkan mereka berdua. sedang kumpulan anak muda itu terus leka dengan bebasnya pergaulan.

dengan tidak semana hentakan meja berbunyi. bukan dari sahabatku, tetapi dari kumpulan anak muda. sekali lagi lamunan maya aku terhenti. apa yang berlaku, detik hatiku. tidak sanggup bersuara kerana tidak setaraf dengan egoisnya kumpulan anak muda itu.

"hoi" jerit salah seorang anak muda itu, sambil jarinya ditunjukkan kearah sahabatku. hampir dalam fikiran aku jari itu ditujukan ke arah aku. pada yg lainnya hanya diam dan memandang dengan penuh meninggi diri. jika diukur ketinggian bangga itu, seluruh gunung didunia ini takkan dapat menampung ujubnya hati.

"korang pasang lagu ni kuat2 buat pe? pening la kami dengar, hormatlah sikit kami ni org islam" sambungnya lagi. lantas yang lain mengangguk tanda setuju. terkebil2 sahabat ku mematikan punca irama dendangan itu. mungkin terkejut dan terpana. yang lain masih melihat, angkuh si lelaki yg bersuara itu.

bingkas aku bangun membetulkan seluarku, gaya aku seperti ingin mempertahankan kumpulan anak muda itu.  tanpa berpaling aku bersuara.

"ape kau fikir diri kau sudah hormat pd islam itu sendiri, sedangkan kau itu sendiri orang islam? apa kau fikir kau berpakaian seperti gaya barat kau telah mempertahankan islam? apa kau kelakuan kau melambangkan islam sebenar? apa kau fikir perbuatan kau itu sudah cukup membuatkan kau tergolong dengan ahli syurga? sedikit pun tidak."

"lagak kau seperti kau sungguh beriman, tp iman yg kau galas itu sedikit pun tidak terkesan dengan gaya yg kau bawa. berubahlah. belum terlambat. saye bukan nak jd ustaz. tp saye sedih tgk org mcm kite ni pandai ckp pasal islam, tp praktik takde. kalo setakat hu ha hu ha pastu diri sendiri seolah tak hormat akan islam itu sendiri, jgn harap agama lain akan hormat pada islam" sambung ku lg. seolah-olah keras

lantas aku segera menghampiri pintu. membukanya dan beredar dari situ. aku tahu, duduknya diriku disitu hanya akan menambah kemelut.

mundar mandir aku carik angin. gemuruh di dada bagaikan mahu keluar. pertama kali kata-kata ku dituturkan dengan nada sebegitu. terus aku ambil wuduk dan duduk sahaja di surau. lantas aku bermohon agar kami semua diberi hati yang lain untuk terus bersama dengan islam. selang seketika, pintu surau dibuka. kelihatan kumpulan pemuda td, datang menghampiri aku menghulurkan salam memohon maaf.

ku katakan pd mereka. bukan aku yg patut memberi maaf, tetapi pintalah pd ALLAH.

terus mereka bersolat.

dari belakang aku berbisik. "dah amek wuduk ke belum"

tamat.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

iklan aku x phm

nyanyi jom awak