assalamualaikum

Selasa, 28 Jun 2011

siapa yang cantik?


Lihat sahaja pada wanita, lihat pula pada lelaki. Bertanya pada wanita, bertanya pula pada lelaki. “calon camne yang awak nak untuk jadi pasangan hidup awak?”. Tentulah pelbagai jawapan, pelbagai reaksi dan pelbagai mimik yang diberikan. tetapi jawapan yang diberi tetap pada satu maksud. Mahu yang soleh atau solahah itu pilihannya. Sedang diri sendiri masih lagi terburu-buru mencari dunia.

Lihat pula pada lelaki. Lagak seperti apa yang senang dan sejuk dilihat. Tentulah yang sentiasa berkopiah, sentiasa menjaga adab dan akhlak semasa berada di mana-mana.  Bukan lagak yang ditunjuk, tetapi akhlak yang membentuk.

Sejauh mana pula dengan keadaan lelaki berkopiah, tetapi pakaian yang lain tidak menunjukkan kedudukan kopiah itu. Contoh seperti lelaki itu berkopiah, tetapi memakai baju yang ketat dan seluar pendek menjadi pilihan. Apa pula yang akan difikirkan pada mata-mata yang melihat lelaki itu. Pada pandangan mata itu akan terus pada negatif.  Pada pandangan wanita terutamanya, akan pandang jelik dan pelik. Sedang pandangan lelaki bersahaja. Fesyen mungkin, kepala hotak itu fesyen.

Jelik, pelik, kekok dan tidak setaraf dengan fitrah pada kopiah itu sendiri jika berpakaian seperti itu. Mungkin itu lah jawapan yang akan diberikan, dan kebanyakan mungkin dari wanita itu sendiri. Lihat pula pada keadaan itu tetapi pelakunya adalah wanita, dan pemakaian tetap pada wanita itu.

Lihat kelakuan dan pakaian wanita itu. Bertudung, tetapi memakai baju ketat. Keadaan sama dengan lelaki berkopiah tetapi memakai seluar pendek. Jelik bukan atau bahasa mudah, tak sesuai. Tetapi pada mata lelaki, itulah panorama yang paling indah walau jelik. Bukan ingin menyalahkan, tetapi fitrah telah dilanggar.

Sama sahaja lelaki dan wanita itu. Yang membezakan, mana antara mereka yang apabila melakukan dosa, segera bertaubat

Tutup aurat itu berfitrah. Tutup aurat itu bukan sekadar tutup. Tutup aurat itu perintah. Perintah itu pada sayangnya Allah pada wanita itu.

Lahirnya antara permata dan kaca,
kilauan mu memancar indah dunia,
pilihlah permata yang penuh rahsia,
iman lah yang menjadi pembela di sana.
kaulah wanita menghiasi syurga


1 ulasan:

cik Lea berkata...

cANtik dalam, cantek luar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

iklan aku x phm

nyanyi jom awak